Сполучені Штати Америки ніколи не приймали і не приймуть незаконної анексії Криму Росією, а також намагання Москви змінити міжнародно визнані кордони.

Про це заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс в ході брифінгу після перемовин з Президентом України Петром Порошенком. Трансляцію брифінгу вів телеканал “112 Україна”.

“Сполучені Штати стоять поруч із Україною. Ми підтримуємо вас у протидії загрозам, у збереженні вашої цілісності, національного суверенітету, збереженні міжнародного порядку. Ми не приймали і ніколи не приймемо анексії Криму Російською Федерацією і також підривання з боку РФ визнаних на міжнародному рівні кордонів. Росія погодилася з угодою про припинення вогню (на Донбасі – ред.) – Мінською угодою, погодилася вивести всі свої війська, забезпечувати далі кооперацію щодо безпеки в Європі”, – відзначив Меттіс.

Голова Пентагону нагадав, що раніше Росія підписала Будапештський меморандум разом із США та Великобританією, у рамках якого “всі сторони заявляли про свою повагу до незалежності та цілісності України”.

“Також Російська Федерація зобов’язалася утримуватися від застосування сили проти України й від погроз застосування ядерної зброї. Крім того, в Акті про співпрацю між НАТО та РФ Росія зобов’язалася поважати незалежність інших країн НАТО. На жаль, РФ не дотримується духу цих міжнародних зобов’язань”, – наголосив Меттіс.

Довідка. Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні.

2 серпня президент США Дональд Трамп підписав закон про нові санкції проти Російської Федерації.
4 серпня в Держдепартаменті США запевнили, що Сполучені Штати Америки не будуть закривати очі на російську агресію в Україні, незважаючи на спроби “знайти зони взаємодії” з РФ.